Town Hall of St-Jacques-de-la-Lande, by LAN Architecture

The building by the French office, winners of the ’13 BigMat French National Award, questions and challenges the contemporaryness of the town-hall typology through the introduction of the square as a spatial organizer.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

LAN architects have recently completed the construction of the Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, a small town in the French Bretagne. Inspired by the typical elements that comprise the historical Town Halls in France, the building strongly relates to the urban context by including in the design two outdoor squares that organize the program of the whole building.

In this way, the French office, who were awarded with the 2013 National BigMat International Award for France, intend to redefine the typology of the Town Hall from a contemporary point of view: “minimizing impacts, developing potential, and predicting the unforeseeable”.


 

Project data

Program: Construction of a municipal administration and training building
Clien: Town of Saint-Jacques-de-la-Lande
Location: Saint Jacques de la Lande, France
Budget: €3,7M excl. VAT
Built area: 2,260m2
Calendar: 2010 – 2015
Team: LAN Architecture (lead architect), Agence Franck Boutté (HEQ consultant), LBE (fuides),Batiserf Ingénierie (structure), Michel Forgue (économie), Lamoureux (acousticien)

 


Text by the architects. This place provides a response to the question: “How do you make a symbol with just a few square meters, with few means, and too much land?” Or, said another way, “Is it possible to resolve the problems of scale specific to this parcel, and to transform its constraints into advantages?”

The City Hall building has to be a place full of life, a place that generates life. It is a place more than just a building; a meeting point more than a place where one goes simply to resolve an administrative matter; an architecture that has a specific relationship with each bordering street, more than a building that asserts itself due to its size or the design of its façade; a clear, unified image that fosters a sense of identity without falling into the clichés of emblematic representations of power; a workplace that is comfortable and provides quality spaces due to the intelligence of its materials, more than their brilliance, and to the techniques used.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

This project is the logical extension and contemporary version of the long architectural history of city halls. From the common houses of the Middle Ages to the birth of town halls (with the 1884 law on municipal freedoms) and up to recent times, the problem of the square is systematically tied to that of the city hall.

Despite this long history, architects have not developed a true typology, only an eclectic formulation of a certain number of elements: the square, the fountain, the city council hall which looks out onto the street via a small gallery called a “bretèche” or an “oriel,” a ground floor that leads to a large vestibule and serves as a hall, and so on. Our proposal contains these elements.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

We believe that the unifying element is a sense of the contemporary, and for us, being contemporary means above all minimizing impacts, developing potential, and predicting the unforeseeable. This is why the building and the square become a single entity, and why the upper square (the roof of the PAE and CCAS) becomes a belvedere facing Blvd. Roger Dodin  and rue André Malraux that leads intuitively to the marriage hall. Because of its horizontality, the building also reveals the hedge from rue André Malraux. Lastly, when viewed from the route de Redon, it appears as a line that underlines and frames the entire complex.

The future City Hall is the last element in the ZAC Morinais mixed-use area that opens out onto the city. With its two squares, it is readily identifiable from the heart of the Morinais area as it is from the route de Redon. The principle of its functionality is based on the clear visibility of its various services, the obvious location of the reception areas surrounding the naturally lit patios, and a spatial organization revolving around the central hall.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

The central hall on the ground floor contains the city’s public service offices, while the access from the upper square leads to the council and marriage hall; if necessary, this upper entrance can also serve as an entrance or exit for public officials. The Council Hall, located on the 1st floor, opens widely onto the western square. Its independent access helps manage traffic flows more easily, whether for a city council meeting or a marriage. When marriages are being performed, the couple and the guests will access the hall directly form the square, just as on days of city council meetings, thereby providing at once an indoor and outdoor reception area to participants.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

The general administration services are located on the upper floor. The offices are all placed around the technical core. They respect a 1.35m framework, which will allow for adaptations to changes in the bureaucracy’s organization. The Mayor’s Office is at the very western end of this floor, and extends to the outdoors with a loggia that overlooks the city hall main square.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, LAN architectes 2016 © Julien Lanoo, 2016

 

The façades are defined by their two layers, each one answering different needs and complementing the other perfectly. The first is a light and delicate skin of steel, which creates a sensation of visual penetration. This layer provides protection from the sun and it covers the second, “thicker” façade, which meets the building’s thermal performance needs. Within this structure, everything is about overlap, reading a distance, transparency, counter-light, and reflection. Everything is about light and character.

 

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes

Town Hall of Saint-Jacques-de-la-Lande, 2016 © LAN architectes


 

News source: LAN architects
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions