Theatre at Llinars del Vallès, by Alvaro Siza and Aresta architects

The compact, red brick building’s design attends to the demands of the town hall’s masterplan for the construction of new cultural equipment in the century-old park of Can Marquès, surrounded by forest vegetation and natural streams of water.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

Portuguese architect Alvaro Siza Vieira has recently completed, in partnership with the Spanish team of architects Aresta (Manuel Somoza and Manuel González), a+u, and SLP architects, a compact, red brick theatre building in Llinars del Vallès, a small town in Catalonia, Spain.

The site of the new building, just outside the urban fabric of Llinars del Vallès, is located in an estate’s house park surrounded by trees and a natural stream of water.


 

Project data

Architect: Álvaro Siza Vieira
Associate Study: Aresta, a+u, SLP (Manel Somoza – Manel González, architects)
Collaborator: Clemente Meneres, architect
Acoustic Project: Dr. Higini Arau
Engineering: GOP, Gabinete de Obras e Projectos Lda. (Engineering Management: Jorge Nunes da Silva; Structures: Jorge Nunes da Silva; Electricity: Alexandre Martins; Hydraulic: Raquel Fernandes; Heating, ventilation and air-conditioning (CVAA): Raul Bessa)
Photograph: Fernando Guerra
Promoter: City Council of Llinars del Vallès
Construction company: Teatre Llinars UTE (Construccions Deumal SA – CERTIS Obres i Serveis)
Start and end of construction: Agosto 2012 – Julio 2015

 


The building, which was designed in collaboration with locals Manuel Somoza and Manuel González, responds to the theatre program proposed by the local council while also organizing new access to the park, attending to the natural environment and its surroundings.

BY THE ARCHITECTS. Northeast of the urban fabric of the town of Llinars del Valles is the site on which the Auditorium Theatre of Llinars del Valles has been built. This is the first performance of a larger project, already written and spread on adjacent public land obtained from the transfer resulting from the execution of Can Marquès partial plan.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

The area of this plan, by their east-south-west sides, in a substantially triangular shape, is fitted as a wedge with the consolidated irregular perimeter of Llinars, linking the center of the village with its limit on the northeastern part. The transfer land, where Can Marquès agricultural house has been maintained, named the partial plan corresponding to urban park, equipment and public protection residential uses.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

Within the park, an area of mature forest with ancient vegetation, crossed by a stream, remains intact. For reasons of landscape and environmental quality, the forest preservation with the stream has been a determining factor in the new buildings distribution. Besides, the botanical elements of great value that partially surround Can Marquès house, have led to the advisability of the building restoration and extending it in order to take in cultural uses of musical nature. The values to preserve from Can Marquès House and park, as much as the design of the park itself have guided the general layout of the complex and determined its internal and external connections.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

THE BUILDING

According to what the functional program presented by the town council remarked, it was necessary to give a broad spectrum of scenic uses and musical activities, i.e. to design the scenic and musical equipment for the most versatility and artistic, cultural and social performance.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

The building is articulated in plan and elevation from the “heart” of the activity, the stage box. From this point depend all equipment actions and looks: musicians and actors; spectators, scenery, dressing rooms, storage, administration… Thus, different users are arranged in the scene related spaces, and the volumes corresponding to these spaces are displayed as such, articulated by courts and in its outward expression.

 

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

Theatre at Llinars del Vallès (2016) Alvaro Siza + Aresta © Fernando Guerra

 

The option of placing the theater auditorium with façade to the Ronda Sant Antoni respond to several general requests: keeping away from the forest, properly setting with the visual axes of the forest clearings, facing the main street, qualifying the access to the new park, etc.

 

Theatre at Llinars del Vallès  © Alvaro Siza + Aresta

Theatre at Llinars del Vallès © Alvaro Siza + Aresta

Theatre at Llinars del Vallès  © Alvaro Siza + Aresta

Theatre at Llinars del Vallès © Alvaro Siza + Aresta

Theatre at Llinars del Vallès  © Alvaro Siza + Aresta

Theatre at Llinars del Vallès © Alvaro Siza + Aresta


 

News source: Aresta Arquitectes
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.