Mediatheque in La Madeleine by TANK Architectes

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community.

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Tank Architectes inaugurated last September a refurbishment and expansion project in a former police station in Madeleine, France, with the purpose of connecting the new public space with the urban context. In order to provide a true integration, the public facility has been designed as an extension of the public square.

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community. The first step in the police station’s renovation was to make it more accessible to the public by lowering the entrance and the sills of the existing windows to street level. New glazed openings provide views out from the formerly closed gable ends, while the old stonework was freshened up with a coat of white paint.

(more…)