“Does permanence matter? Ephemeral urbanism” at Architekturmuseum der TU München

How long-term should urban planning be? Munich’s Oktoberfest, the Kumbh Mela pilgrimage in India (or the largest gathering of humans on the planet), the Burning Man Festival in Nevada, and other major events demonstrate that flexible architectural configurations are temporarily deployed around the globe to provide medium-term shelter, often to enormous crowds.

 

Burning Man Festival, USA © 2015 Google, DigitalGlobe

Burning Man Festival, USA © 2015 Google, DigitalGlobe

 

Such structures fulfill a range of functional tasks and are used in religious and cultural festivals or can take the form of military camps, refugee camps, or even temporary mining towns. This show traces a global phenomenon that has become increasingly topical given today’s current state of mass migration triggered by climate change, political strife, and natural disasters. (more…)

“Galerie Party” installation by Studio GGSV at Centre Pompidou

This artistic fiction has been dreamed up Studio GGSV, Gaëlle Gabillet and Stéphane Villard. In the heart of a fantastical garden, R & R take the children on an exploration of an eccentric house. Throughout the year, they choose various artists to transform this unusual house at the crossroads of the visual arts, architecture and design.

 

Gaëlle Gabillet & Stéphane Villard, Studio GGSV, Galerie Party, Centre Pompidou, Paris, 2017  © Studio GGSV

Gaëlle Gabillet & Stéphane Villard, Studio GGSV, Galerie Party, Centre Pompidou, Paris, 2017 © Studio GGSV

A workshop exhibition with Studio GGSV for children aged 4 and up. Since the creation of the Centre Pompidou, two little characters have lived in hiding in its pipes. R & R know the place by heart: they observe the visitors, play with the artists and sometimes have fun with the works. To celebrate the Centre Pompidou’s 40th anniversary, they invite children and their parents to explore the Galerie des Enfants: a place full of surprises! This artistic fiction has been dreamed up Studio GGSV, Gaëlle Gabillet and Stéphane Villard. In the heart of a fantastical garden, R & R take the children on an exploration of an eccentric house. Throughout the year, they choose various artists to transform this unusual house at the crossroads of the visual arts, architecture and design. (more…)

Look! Look! Look! pavilion by Studio Morison at Berrington Hall

Inspired by the decadent social lives of the Georgians, Heather and Ivan Morison have brought to life the first stage of this plan with their contemporary creation, ‘Look! Look! Look!’, which now features in the garden.

 

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

 

It is a project supported and partially funded by Trust New Art and the Arts Council England. Its form is inspired by the story of pineapples being imported and eaten during the eighteenth century as a statement of wealth and we’ve found evidence of them being grown in the garden at Berrington. The Georgians were also fond of popping up temporary pavilions made from wood and canvas or material for shelter whilst, entertaining, dining, reading or even for illicit meetings. (more…)

Inauguration of the Martell Pavillon by SelgasCano

The first project in France by the duo of José Selgas and Lucìa Cano, this exterior pavilion is comprised of modules constructed from hi-tech materials, which will house specific activities prefiguring the Foundation’s future schedule of events.

 

SelgasCano, Pavillon Martell, Fondation d’entreprise Martell, Cognac, 2017 ©  selgascano + fondation d’entreprise martell

SelgasCano, Pavillon Martell, Fondation d’entreprise Martell, Cognac, 2017 © selgascano + fondation d’entreprise martell

 

True to their aesthetic of transparency and openness to the outside world, SelgasCano constructed the pavilion from a metal framework covered by a translucent material developed by French brand Onduline. Strong and watertight, the material is permeated by a soft, changing light which creates intriguing iridescent effects. In 2018, the pavilion will be dismantled and rebuilt elsewhere in order to give it a second life.  (more…)

Sergio Prego’s “High Rise” installation at the new space by Andrés Jaque at CA2M

High-Rise is the visual arts response to the museum’s new architecture. Prego’s work is a radical occupation of the two areas which have been transformed during the first phase of Andres Jaque’s “Acupunture” process in the building.

 

Sergio Prego, "High Rise" installation at CA2M © CA2M

Sergio Prego, “High Rise” installation at CA2M © CA2M

 

Spanish artist Sergio Prego has designed an installation to occupy the very heart of the Art Centre 2 de Mayo in Madrid: the entrance lobby and the new three-floor exhibition space which have been redesigned by Spanish architect Andrés Jaque, as a part of a several phase project entitled “Acupunture. The Architecture of CA2M in Transition” .

Making use of ductile and light materials, Prego’s pieces question the very materiality of sculpture as they only exist in a certain state or form or as the by-product of an ongoing action on the material of which they are composed. And finally, their location, which is to say the topological relationship between the sculpture and the space it has been placed in, is actually inscribed within the works, in an ambiguous replacement of architecture by art. In consequence, form, material and space are conceived as an intertwined and inseparable relational system, in which any decision in one of the variables leads to a change in the others, and vice versa.

(more…)

“Circular Pavilion” building with recycled materials in Paris

Pavillon de l’Arsenal has built its circular – but not round – pavilion for COP21: an ephemeral building built with reused and recycled materials. Especially for COP21, the ephemeral architecture of the circular pavilion in Place de l’Hôtel de Ville in Paris demonstrates how to save resources.

 

 “Circular Pavilion”, Encore Heureux architect cooperative © Encore Heureux / Pavillon de l’Arsenal

“Circular Pavilion”, Encore Heureux architect cooperative © Encore Heureux / Pavillon de l’Arsenal

 

As from the 24th of October and for three months, as part of the COP21, the Pavillon de l’Arsenal will display on the Town Hall esplanade the “Circular Pavilion”, experimental architecture built in Paris with reused materials (wooden doors recovered from an apartment building, used wooden exhibition panels, second hand insulating board, discarded furniture, obsolete street lights,…). (more…)