Restoration of The Ancient Convent of Santa María De Los Reyes by MGM Arquitectos

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Restoration Category Prize. According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “a project that enhances a former convent in Seville, sensitively transforming its exterior while recovering the garden and plants across its various patios.”

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

 

The Andalusia Office for Architecture and Housing held a contest of ideas to rehabilitate and extend the former Convent of Santa Maria de los Reyes, currently in use, in part, for exhibitions and conferences. The idea was to convert it into a museum and exhibition area for architecture and engineering, and to add areas for administration, training and research. The project seeks to bring across one of the most interesting spatial qualities one may encounter in the variegated, compact and dense historic core of Seville. (more…)

Factory of Electrical Assembly by José María Sánchez García

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Sustainability And Innovative Use Of Material Category Prize: a project for this electrical assembly factory transforms the industrial landscape of Don Benito, overcoming its anodyne setting.

 

Factory Of Electrical Assembly in Spain, by José María Sánchez García © Roland Halbe

Factory Of Electrical Assembly in Spain, by José María Sánchez García © Roland Halbe

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] the projects is an electrical assembly workshop located in Extremadura, where we were impressed by the clever use of materials and geometry, the result being a place of work that is closed to the outside yet bright inside.” (more…)

Maggie’s Centre Barts: a lantern-like building by Steven Holl

Its façade – composed of panels rising in a single sloping wrapped band, actually references a sound: the staff of a musical score, with the random panels of colour that are embedded in it, apparently inspired bya Medieval ‘neume’ musical notation.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

Text description provided by the architects. The site in the centre of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London. While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.


 

Project data

Project: Maggie’s Centre Barts, London
Client: Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust
Architect: Steven Holl Architects, New York . Steven Holl, FAIA (design architect, principal); Chris McVoy (senior partner-in-charge); Dominik Sigg (project architect, associate) Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios, Assoc. AIA (project team)
Landscape Architect: Bradley Hole-Schoenaich
Associate Architect: JM Architects
Civil/Climate/Mechanical Engineer/Glass Consultant: Arup
Archaeology: Museum of London Archaeology
Size: 6,534 square feet

 


The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of the Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.’ It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand. The three-story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

The glass facade geometry, like a musical “staff”, is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entrance. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc.

 

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

ABOUT MAGGIE’S
Maggie’s provides free practical, emotional and social support for people with cancer and their families and friends. Built in the grounds of NHS hospitals, their Centres are warm and encouraging places, with professional staff on have to offer the support you need to find your way through cancer

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects


 

News source: Steven Holl
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.

“Tabula – Arvo Pärt Centre” by Nieto Sobejano Arquitectos at AEDES Architecture Forum Berlin

The exhibition TABULA presents the Arvo Pärt Centre created by Nieto Sobejano Arquitectos in Estonia. The new home for the centre is currently under construction and will house the legacy of the Estonian composer Arvo Pärt. The building complex is situated in Laulasmaa, 35 km from Tallinn, on a peninsula with a magnificent natural surrounding within a pine forest near the sea.

 

"Tabula – Arvo Pärt Centre" by Nieto Sobejano Arquitectos © AEDES Architecture Forum Berlin

“Tabula – Arvo Pärt Centre” by Nieto Sobejano Arquitectos © AEDES Architecture Forum Berlin

 

The core of the Arvo Pärt Centre will be the archive, which brings together the entire creative heritage of the composer, providing a research and learning environment for cultural education. The exhibition presents a visual-acoustic installation which captures the atmosphere of the Arvo Pärt Centre, while visitors can listen to Arvo Pärts composition ‘Tabula rasa’. (more…)

‘Sala Beckett’ renovation of a theatrical space in Barcelona, by Flores y Prats

The project competition, which was won in 2011, led to years of research and design for the renovation and expansion of the existing spaces within the 1920’s original building. A unique project by Spanish architects Flores y Prats, photographed by Adrià Goula.

 

'Sala Beckett' Theatre Space by Flores y Prats © Photographs by Adrià Goula

‘Sala Beckett’ Theatre Space by Flores y Prats © Photographs by Adrià Goula

 

Barcelona-based architects Flores y Prats are the authors behind the impressive and comprehensive renovation project of ‘Sala Beckett‘, a theatre and drama space in Barcelona, located inside a 1920’s building. The architects’ aim was to maintain the building’s spatial design and decoration, preserving the unique qualities of a historical building, while proposing new usable, contemporary spaces for the ‘Obrador Internacional de Dramatùrgia’ who will be using the premises.  (more…)

Olnick Spanu announces the launch of Magazzino Italian Art

Olnick Spanu, a private initiative founded by art advocates Nancy Olnick and Giorgio Spanu, announces the launch of Magazzino, a private warehouse art space devoted to Postwar and Contemporary Italian art. Magazzino, meaning warehouse in Italian, will feature a rationalist 20,000 square-foot structure dedicated to select works from the Olnick Spanu Collection opening in June 28, 2017.

 

Magazzino of Italian Art under construction © Photographs by Montse Zamorano, 2016

Magazzino of Italian Art under construction © Photographs by Montse Zamorano, 2016

 

The new space is designed by the architect Miguel Quismondo and will be under the direction of Vittorio Calabrese. Located along the Hudson River in Cold Spring, New York, Magazzino (www.magazzino.org) is slated to open in 2017, admission will be free however accessible by appointment only.

Magazzino draws architectural components from an existing structure, which has been repurposed within a larger design conceived and led by Spanish architect Miguel Quismondo (www.miguelquismondo.com). Quismondo has doubled the square footage of the former space by completing the original L-shape into a rectangle, leaving a courtyard in the center, and creating a dialogue between the existing and the new addition. The state of the art facility will feature more than 18,000 square feet for art display and a library, which will feature publications on Italian art and will be accessible free of charge, by appointment to residents, students and scholars. (more…)

Bibliothèque Alexis de Tocqueville in Caen by OMA, “a new civic center” for the city

Bibliothèque Alexis de Tocqueville is a public library for the metropolitan region Caen la Mer in Normandy, France. The 12,000 m2 multimedia library is located at the tip of the peninsula that extends out from the city of Caen to the English Channel.

 

Bibliothèque Alexis de Tocqueville, photo by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti © OMA

Bibliothèque Alexis de Tocqueville, photo by Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti © OMA

 

Its key position – between the city’s historic core and an area of Caen that is being developed – supports the city’s ambition for the library to become a new civic center. The library’s glass facade visually connects the adjacent park, pedestrian pathway and waterfront plaza to the interior and together with two large ground floor entrances at both sides of the building, enables a fluid interaction of the library with its surroundings. On the upper floors, the urban belvedere provides unobstructed views in all four directions. (more…)

“Under One Roof” Kengo Kuma’s new building for the EPFL Campus

Kuma’s signature-style roof joins together the different programs hosted by the building, which was built by the Japanese architect in collaboration with Swiss office Holzer Kobler Architekturen.

 

Kengo Kuma and Associates "Under One Roof" EPFSL Campus building © Photo: Michel Denancé

Kengo Kuma and Associates “Under One Roof” EPFSL Campus building © Photo: Michel Denancé

 

Back in 2012, Kengo Kuma and Associates, together with Holzer Kobler Architekturen, won the architectural design competition to develop Cosandey Square at the Ecole Polytechnique Federale de Lausanne. The project was named “Under One Roof“, in reference to a Japanese saying that regards many different peoples collaborating.

The building has been recently opened to the public after four year’s work. The Arts & Sciences space designed by KKAA is joined to a exhibition pavilion via a single, long roof that connects all the programs together. (more…)

“Neocodomousse” exhibition by Raumlaborberlin at LiFE Saint-Nazaire

Raumlabor’s largest exhibition this year is an experimental building workshop in the former submarine base of St.Nazaire. In the exhibition the collective present their first 1:1 tryouts of structures for the future of collective housing. 

 

Exhibition view Raumlaborberlin, Neocodomousse, 2016 LiFE - Grand Café contemporary art centre, Saint-Nazaire France ©  Marc Domage

Exhibition view Raumlaborberlin, Neocodomousse, 2016 LiFE – Grand Café contemporary art centre, Saint-Nazaire France © Marc Domage

 

St. Nazaire is an industrial harbor town at the mouth of the Loire. It lives of the production of the largest passenger ships on earth, aeroplanes and fuel. Fuel is at its end and aeroplanes and cruiseships are among the greatest killers of our climate. Based on these three foundations the city is obviously an economic center of an ending era. What are the possible futures for such a place? Raumlabors proposal for St.Nazaire is to get a foot in the door of a new emerging market:  the production of collective space from industrial waste.  (more…)

Bernard Schoeller’s “Tournesol” swimming pool renovated by Urbane Kultur

The project preserves the simplicity the original pool: the extensions built over time are demolished, the area liberated by moving the changing rooms allow three stainless steel basins to take place under the dome. The extension building houses the entrance hall, changing rooms, offices and technical rooms.

 

“Tournesol” swimming pool renovation © Jean Baptiste Dorner

“Tournesol” swimming pool renovation © Jean Baptiste Dorner

 

French firm Urbane Kultur expanded a “Tournesol” swimming pool in Lingolsheim, France. The dome-shaped swimming pool suffered from poor insulation and restricted space for changing rooms. Strasbourg studio Urbane Kultur was assigned to refurbish the building and add an extension at the side for new changing rooms and offices, freeing up space inside for two new swimming pools. (more…)