Black Flying House in Bohemia by H3t Architekti

Today we discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Honorific Mention For Young Architects. According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “a hugely original hanging room that can be installed in a number of different ways and which in this case is installed under an existing railway arch.”

 

Black Flying House in Bohemia, Czech Republic, by H3t Architekti © Martina Kubesova

Black Flying House in Bohemia, Czech Republic, by H3t Architekti © Martina Kubesova

 

In words of Henrieta Moravčíková (Czech Republic + Slovakian member of the panel of judges): “Studio H3T architekti has won renowned for the realisation of small often temporary objects in the public space. The strategy of uncovering the hidden potential of the place through new intervention was followed also with their last installation. The black flying house was situated in the abandon military area on the periphery of the Czech town Pardubice. The wooden archetype of a house was hoovering under the arch of the ruined railway bridge and offering the potential guest the standard of an emergency shelter. In the absurd position and location the trivial form of the object acquired strong social-environmental content. The work was removed according to the demolition warrant after 39 days of existence.” (more…)

Quinta Da Tilia in Ponta Delgada by Pedro Mauricio Borges

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Public Prize. The single family house designed by Portuguese architect Pedro Maurício Borges opens to a courtyard under a majestic tree.

 

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

 

The house sits east the great linden that names the cultivated property. Within a linear organization, the house unfolds in two directions starting parallel to the contiguous stone wall and then bending to the south to embrace the tree’s shadow circle. In the middle of the house, the living room opens to the yard under the tree and, in the opposite side, to the view of the north coast of the island.


 

Quinta Da Tilia in Ponta Delgada, Portugal by Pedro Mauricio Borges.
BigMat ’17 Public Prize 

Location: Canada da Abelheira, Capelas, S. Miguel, Azores, Portugal
Completion: 2015
Office: Pedro Mauricio Borges
Authors: Pedro Mauricio Borges, architect
Collaborators: João André Simões, architect team leader, Paulo Vaz, architect, Diana Pinto, architect
José María Cymbron, engineer
Diogo Jácome, landscape architect
Type of work: Private
Photographs: Fernando Guerra

 


The wooden framed livingroom extends to the south looking for the sun. A broad skylight in the ceiling unveils the tree crown that appears like a wide parasol. This dematerialization and transparency intend to bring the tree inside the house.

 

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

 

The house gets its red color from the tin roof finishing. The roof structure is made of local Cryptomeria wood. Like the Linden, the Cryptomeria is an imported species. The Cryptomeria japonica was massively used in the first half of the 20th century to forest the island and is nowadays an identity sign of the Azorean landscape.

 

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Fernando Guerra | FG+SG

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges
© Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

Quinta da Tília / Pedro Mauricio Borges © Pedro Mauricio Borges

 


 

News source: BigMat International Architecture Award
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.

Factory of Electrical Assembly by José María Sánchez García

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Sustainability And Innovative Use Of Material Category Prize: a project for this electrical assembly factory transforms the industrial landscape of Don Benito, overcoming its anodyne setting.

 

Factory Of Electrical Assembly in Spain, by José María Sánchez García © Roland Halbe

Factory Of Electrical Assembly in Spain, by José María Sánchez García © Roland Halbe

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] the projects is an electrical assembly workshop located in Extremadura, where we were impressed by the clever use of materials and geometry, the result being a place of work that is closed to the outside yet bright inside.” (more…)

House in Alfama in Lisbon by Pedro Matos Gameiro

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award City And Landscape Category Prize: a house which features a symbiotic relationship between its interior and exterior spaces.

 

House In Alfama in Lisbon, Portugal, by Pedro Matos Gameiro © Daniel Malhao

House In Alfama in Lisbon, Portugal, by Pedro Matos Gameiro © Daniel Malhao

 

In words of Paulo David (Portuguese member of the panel of judges): “How can a small house in a place of the city of Lisbon re-inscribe the value of the site? By responding in a precise and clear manner to an appealing program of revision, from the ability to reactivate the life value in reinforcing a centrality in the direction of a (new) place. By incorporating, with the exact scale, lending integration and hospitality, sublimated by the material of its delicate, flat walls, that join the different times of this place. By proposing a bedroom located in an extremely high position of the house, that poetically possesses a liquid moment, of an exclusivity with the sky, reinforcing seclusion in the densest place in the city”. (more…)

Public Condenser in Saclay by Muoto Architecture

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Architecture Category Prize: a minimal structure using rough materials, robust and long lasting techniques, the “urban shelf” is organized vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games.

 

Public Condenser in Saclay, France, by Muoto Architecture © Maxime Delvaux

Public Condenser in Saclay, France, by Muoto Architecture © Maxime Delvaux

 

In words of Marc Barani (French member of the panel of judges): “The building directly and effectively expresses and illustrates the energy contained in the process of planning this living and breathing space. The vertical public space was conceived thanks to a subtle and clever arrangement of heavily glassed spaces. This general sense of transparency makes the structure the centre of the project and affords it a potent and unmistakeable presence.” (more…)

86 Lodgements in Lyon by Éric Lapierre Experience

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Architecture Category Prize: a concentric structure in concrete defines the building’s layout. The result is a plan without a corridor, consisting only of a set of rooms with the double-height interior. Dwellings are surrounded by outdoor spaces that give them a high quality of interior.

 

86 Lodgements in Lyon by Éric Lapierre Experience © Éric Lapierre

86 Lodgements in Lyon by Éric Lapierre Experience © Éric Lapierre

 

In words of Marc Barani (French member of the panel of judges): “The structure provides a number of convincing solutions to the matter of tower blocks and high-rises. Without doubt, this project is best described as an oxymoron: compact/bright, bars/flexible, rational/diverse, concrete/scalability. A work there to serve its inhabitants, where the architect has wisely fused classic and modern culture.” (more…)

Royal Collections Museum by Mansilla + Tuñón Arquitectos

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award National Prize in Spain: Royal Collections Museum by Mansilla + Tuñón Arquitectos, a museum which is part of the natural-artificial landscape of the western ‘cornice’ of Madrid while also preserving the open, public character of La Almudena Square.

 

Royal Collections Museum by Mansilla + Tuñón Arquitectos © Luis Asín

Royal Collections Museum by Mansilla + Tuñón Arquitectos © Luis Asín

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] a sprawling museum that further enhances Madrid’s most iconic cityscape known as “la Cornisa”, tying in beautifully with the existing Royal Palace.” From an urban perspective, the project is based on two planning principles: on the one hand, the Royal Collection museum should be part of the natural-artificial landscape of Madrid’s western edge, and on the other hand, it is necessary to maintain the open, public nature of La Almudena Square and preserve the views of the gardens beneath the western lip of the city.

(more…)

Footbridge Sulin in Slovakia by ZeroZero

Today we discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award National Prize in Slovakia, the Footbrige Sulin by Zerozero, a pedestrian bridge which crosses the river Poprad, the natural national border between Poland and Slovakia.

 

Footbridge Sulin – Zegiestow by ZeroZero © Jaroslav Val´ko

Footbridge Sulin – Zegiestow by ZeroZero © Jaroslav Val´ko

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] the short-listed project is a pedestrian bridge made from reinforced concrete, the design of which is a logical product of the function it serves and of the structure needed to create the work in the chosen material.”

In words of Henrieta Moravčíková (Czech Republic + Slovakiamember of the panel of judges): “The bridge crosses the river Poprad, which builds the natural national border between Poland and Slovakia. It should be a generator of the trans border tourism development in one of the most beautiful European natural settings. The concrete slightly vaulted bridge body with brutalist surface reacts on the surrounding landscape and enhances it, similarly as the stone bridges or castles have done in past. The down-to-earth character of the structure is underlined by the simple vertical grooves of the concrete body and the wooden cladding of the floor and inner railing. Balancing on the borderline between original and banal the authors of the bridge succeeded to create architecture perfectly consistent with this (none) ordinary place.” (more…)

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura

The project, winner of the BigMat ’17 International Architecture Award National Prize in Portugal, comprises the construction of the International Contemporary Sculpture Museum (MIEC) and rehabilitation of the Municipal Museum Abade Pedrosa (MMAP), that the Municipality of Santo Tirso intends to open in this site.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] the Abade Pedrosa Municipal Museum is a piece that blends seamlessly with the surrounding architecture while creating a break between the two buildings and deftly adding the intended functionality.”

In words of Paulo David (Portuguese member of the panel of judges): “How can we relate different buildings with similar programs? By underlining the gulf between them, by building in the form of a distinct touch and position through construction of a new body that physically connects the two buildings. By joining all times, exposing their subtleties. By replacing a small window, a tiny detail, a memory. By re-inscribing the truth in the historical adjustment and reinterpreting the past to build another time. When discovering the dialog between two architects that put in place two buildings communicating in time and in history, one perceives the sequencing in their decisions, even the most silent ones.” (more…)

Law-Court Offices in Venice by C+S Architects

Today we discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award National Prize in Italy: Law Court Offices in Venice by C+S Architects, a dark monolithic building respecting the historic city fabric.

 

Law-Court Offices In Venice by C+S Architects © C+S Architects

Law-Court Offices In Venice by C+S Architects © C+S Architects

 

The LCV project responds to the challenge of questioning the given site and program during the competition phase, in which architects were expected to work only on the adaptive reuse of a series of 19thcentury buildings within an abandoned tobacco factory. The team decided to introduce a new building, and designed a physical adapter in a unique, leftover open space in the dense urban landscape of Piazzale Roma. According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] a courthouse featuring a dark and slender design, which the panel feels conveys the neutrality and elegance needed of an administrative building situated in an environment and city of such heritage and value.”

(more…)