Meeting Centre in Grândola by Aires Mateus

Grândola Meeting Centre is located on a block of several historic buildings in Grândola, Portugal. The gorgeous structure was designed by Portuguese acclaimed architecture firm Aires Mateus. The new building stands out among the city’s traditional architecture with a boxy form and smooth white façade.

 

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus designed a white sculpted building that serves as a Meeting Centre in Grândola, Portugal. A new Meeting Center rises in a small city of Portugal, in Grândola. The design of Aires Mateus is based on a simple white volume of concrete in which certain incisions have been sculpted and compose the doors and windows of the building.

Project data

Architects Aires Mateus
Location 7570 Grândola, Portugal
Authors Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus
Area 670.0 m2
Project Year 2016
Photographs Nelson Garrido
Client Santa Casa da Misericórdia de Grândola
Coordination Jorge P Silva
Collaborators Marco Campolongo, Matteo Foresti, Előd Golicza
Specialism Axial / Três Cês Construction Manuel Mateus Frazão

The interior is a free square floor space and it is configurable by movable elements, which allows the realization of meetings of great amount of people, but also those with smaller scale. The structure of the ceiling, like the facades, also appears sculpted, but this time in its interior, dividing itself in different skylights with funnel forms. In this way, the roof reveals and configures the different parts in which the interior can be divided.

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

The context in its distances, alignments, proportions, define the mass. The program determines the project. A meeting centre for large gatherings or small groups. The ceiling, in its variations and geometry answers the program. A complete horizontal clearness outlines the space as a whole, which as atmosphere opposes to the weight of the vertical voids. The support functions deepen the external and peripheral wall. The final image is determined by the interaction of internal space and occupied façade.

 

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

 

Grândola Meeting Centre is located on a block of several historic buildings in Grândola, Portugal. The gorgeous structure was designed by Portuguese acclaimed minimalist architecture firm Aires Mateus. The new building stands out among the city’s traditional architecture with a boxy form and smooth white façade. Although undoubtedly modern in design, Aires Mateus’ structure respects the surrounding buildings in mass and height. The design therefore opens a dialogue between the new and old buildings on the street, rather than overshadowing them.

 

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

 

Prisms, reminiscent of children’s blocks, are cut into the white façade, serving as indents for the door and window placements. At night these prisms glow brilliantly, creating a collection of illuminated shapes on the façade like a terrestrial broadcast to the sky. The building’s attention to geometry is heightened throughout the interior: the ceiling is covered in an expansive stretch of varying angular forms. Other than the ceiling, the interior program is quite simple: large meeting rooms allow the user to define the space based on their needs.

 

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido

Aires Mateus, Meeting Centre in Grândola © Nelson Garrido


 

News source: Aires Mateus 
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions

House in Fontinha by Manuel Aires Mateus

Positioned at the peak of a hill, the two-storey house was conceived as a lookout point offering views out across the Fontinha Estate, but was also planned to offer the same seclusion as a typical courtyard residence.

 

House in Fontinha © Fernando Guerra | FG+SG

House in Fontinha © Fernando Guerra | FG+SG

 

Manuel Aires Mateus, ’15 BigMat Award member of the jury and one of the two founders of Aires Mateus Arquitectosteamed up with Ana Cravino and Inês Cordovil of fellow Lisbon office SIA Arquitectura to design House in Fontinha for a site outside the rural town of Melides.

(more…)

House at Rua de São Mamede ao Caldas: 18th-century townhouse renovation by Manuel Aires Mateus

Manuel Aires Mateus – one of the two founders of Aires Mateus Arquitectos and ’15 BigMat Award member of the jury – designed the renovation of the lower level of an ageing hillside residence located between Lisbon’s medieval castle and the Romanesque-style city cathedral.

 

Casa na Rua de São Mamede ao Caldas in Lisbon, Manuel Aires Mateus © Ricardo Oliveira Alves

Casa na Rua de São Mamede ao Caldas in Lisbon, Manuel Aires Mateus © Ricardo Oliveira Alves

 

A succession of everyday spaces occupied the lower floor of an 18th century building on castle hillside. The estate existed illustrating a period and an identity that were clouded due to extended neglect. The plan for the house elected spatial values, designed geometric affinities, precision in relation to exterior windows. The garden made it possible to enhance the depth of the view over the Baixa rooftops and the river. An existing addition was rebuilt to house more private functions. The secular spaces were opened up to incorporate more significant uses. The unexpected discovery of a cistern crosses the depth horizontally and connects with the sky, the most protected space of the house.

 

(more…)

“Casa no tempo”, a comfortable shelter in the Alentejo by Manuel Aires Mateus

This renovated farmhouse with simple white walls and richly textured surfaces is located in a large estate in which the surrounding landscape is the leading character.

 

Continuing a series of reviews on recently announced Mies van der Rohe nominees, today we will visit Aires Mateus’ Casa no Tempo, situated in the Alentejo region, barely one hour from Lisbon.

Casa no Tempo. Manuel Aires Mateus Ⓒ Nelson Garrido

Casa no Tempo. Manuel Aires Mateus Ⓒ Nelson Garrido

 

A former farmhouse, located in a vast estate with fields and lakes, the house belongs to João and Andreia Rodrigues, who decided to renovate the old building into a minimalistic four-bedroom home after their grandfather’s will to look after the family’s grounds.

The project aims to give the house a higher meaning, trying to connect the family’s generations through the inhabitation of the beautiful surrounding landscape.

(more…)