Restoration of The Ancient Convent of Santa María De Los Reyes by MGM Arquitectos

Discover the winner of the BigMat ’17 International Architecture Award Restoration Category Prize. According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “a project that enhances a former convent in Seville, sensitively transforming its exterior while recovering the garden and plants across its various patios.”

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

 

The Andalusia Office for Architecture and Housing held a contest of ideas to rehabilitate and extend the former Convent of Santa Maria de los Reyes, currently in use, in part, for exhibitions and conferences. The idea was to convert it into a museum and exhibition area for architecture and engineering, and to add areas for administration, training and research. The project seeks to bring across one of the most interesting spatial qualities one may encounter in the variegated, compact and dense historic core of Seville.


 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles Arquitectos S.l.p.
BigMat ’17 Restoration Category Prize

Project title: Consolidation and adaptation of the ancient convent of Santa María de los Reyes and its gardens
Location: Seville, Spain
Completion: 2015
Office: MGM, Morales de Giles Arquitectos S.L.P.
Authors: Sara de Giles, architect
José Morales Sánchez, architect
Collaborators: Paco Duarte y asociados (Structures)
Insur JG (Mechanical, electric & plumbing services)
Francisco Alcoba (Surveying)
Juan José Guerrero Álvarez (Gardering)
Francisco Sánchez Caballero (Security and Health)
Type of work: Public
Photographs: Jesús Granada

 


According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] is a project that enhances a former convent in Seville, sensitively transforming its exterior while recovering the garden and plants across its various patios.”

The proposal expounds upon the duality between an ample, suggestive and imaginary interior space, and the simultaneous concealing of the architecture on the street side. Inside, an empty space is opened up, an air pocket in the compact construction of the city, configured by the territory surrounding the convent, the patio of the cloister and the garden; three spaces connected by a zigzagging itinerary. In these cases, the architecture falls somewhere between excavation and suggestion, between architectonic immateriality and the organic nature of the plant world, between the shadows cast by the geometry of the neighboring buildings and the desire to evoke a space of sensations.

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

 

In words of Paulo David (Spanish member of the panel of judges): “How can we touch lightly in an intense place? By intervening with a specific, careful and sensitive gesture, with awareness of the balance between action and resistance. By relating different actions to create a (new) time. By discovering in the floor design the conditions for the creation of space. By highlighting its peculiarities, even the most invisible ones. By delineating a mineral carpet featuring a junction of different stones and pieces of furniture that split between movement and permanence. By serenely entering into dialog with the two times, and revisiting the rigor of historical accuracy. By living from textures that, as the wealth of this minimal intervention, enter into dialog with the history of both interventions.”

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

 

At the same time, the project seeks to coalesce the architecture as private and public space, one that is dreamt of and described, built and evoked.The project sticks together and abuts things, traverses and measures the casuistry of the interior world of the party walls, looking out over a wide diversity of spaces, at once multiple and integral. In this itinerary, the relationships with the pre-existing building are erected through the party walls and a calibrated perspectival relationship of some places with others. The view of the existing building towards the extension, and vice versa, is a constant of the formalization of the proposal; of the more imposing building to the more vegetable, immaterial edification.

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

 

A space delimited by the old city wall, whose footprint is suggested by the alignment of the houses that today condition and delimit the area of intervention (the mansion or convent made use of this vacant area of vegetable gardens as a spatial complement of the whole). The project expresses this gentle, vegetable world of an accumulation of periods and of architectural interventions with the material definition of the extension resolved by means of a sculpted skin of aluminum slats, which seek over time to blend in with the trees and spontaneous vegetation.

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles © Jesús Granada

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

 

This is a sinuous, zigzagging itinerary from which the visitor looks out over an interior world that is ripe for discovery. Worth highlighting is the position of the hall for lectures and functions related to the exhibitions, the foyer and the cafeteria in their immediate visual relationship to the garden.

 

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles

Consolidation And Adaptation Of The Ancient Convent Of Santa María De Los Reyes And Its Gardens in Spain, by Mgm, Morales De Giles


 

News source: BigMat International Architecture Award
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.