Mies van der Rohe Award 2015 finalist, Ravensburg Art Museum by LRO Architekten

The building is not meant to establish a strong contrast through modernity, but instead to fit harmoniously and self-evidently into a townscape that has developed over centuries.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

Following the release of the five finalists for the 2015 Mies van der Rohe Award, BMIAA has featured articles on the Philharmonic Hall in Szczecin by Barozzi Veiga, the Saw Swee Hock Student Centre by O’Donnell&Tuomey, and more recently, on the Antinory Winery by Archea Associati.

Today’s review is on Ravensburg’s Art Museum by LRO Architekten. This massive brick building located in a town in the South of Germany is an example of how thoughtful contemporary design can be when it comes to coexist with traditional materials and historical environments, allowing for an architecture with a strong sense of belonging through material reuse, textures, and elaborate detailing.


 

Old and yet new, that was our idea for the new art museum in Ravensburg, which is located in the historically valuable old part of the town.

We formed a structure with largely closed brick facades, for the sake of optimal protection for the art works. By using recycled brickwork we created a connection between the old buildings and the new construction. In this context we are interested in using recycled building materials as part of a sustainable approach. This results in the self-supporting structure of the roof vault. The building is of the first museums ever built in a passive house standard.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

To learn from the long tradition of building without falling into historicism is the decisive approach used for the design of the new art museum in Ravensburg. To exhibit the modern art that constitutes the basis of the Peter and Gudrun Selinka Collection, spaces with a strong sense of enclosure have been created, with window openings only at selected locations. The corporeal nature of this architecture is especially apparent in the vaulted brick shells on the upper level.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

The architectural insertion on the southern edge of Ravensburg’s old town is only discernable upon second glance. It is an art museum that, through impressive craftsmanlike qualities, familiar materials, beautiful junctures and a well-functioning floor plan, fits harmoniously and unobtrusively into the historical context of the city. This integration is emphasized as an important point of reference for the design. The building is not meant to establish a strong contrast through modernity, but instead to fit harmoniously and self-evidently into a townscape that has developed over centuries.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

Upon the very first glance, the new museum appears familiar. The building’s integration into the urban fabric and the materiality of its recycled brickwork are the sources of this ambiguity, which responds to the special qualities of this central location. The simple spatial concept – an entrance court to rectangular and neutral exhibition spaces that are flanked by circulation elements in the middle – is enclosed with an outer shell of recycled bricks. The roof is built as a vaulted structure of brick shells that span the entire width of the space.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

The bricks were recovered from a demolished monastery near the Belgian border and through their reuse, point to the central role of sustainability in construction. Why should new materials be produced when we can recycle old ones that have proven themselves over centuries? Old and yet new – even in terms of sustainability, the contrast is clear.

The heating and cooling distribution system supplies the air-conditioning equipment, including downstream zones, as well as the concrete core temperature control.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 

This is the world’s first built to passive house standards. It is supplied with air, heat and cooling only as needed and is designed to reduce its primary energy input to a bare minimum. The overall system is controlled and monitored by a BMS and it is operated and supervised by the energy provider via a control centre. Heat is generated by a gas absorption heat pump. A geothermal probe field serves as the heat source. In the summer, the heat pump works as a chiller.

 

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

© Roland Halbe

 


 

Project Data

Client: Reisch Bau GbR, Bad Saulgau, Germany
Architects: Lederer Ragnarsdóttir Oei, Stuttgart, Germany
Gross floor area: 1,900 square meters
Gross volume: 8,300 cubic meters
Competition: 2009 – 1st prize
Construction period: 2010 – 2012 / 2013 (including interiour)
Location: Burgstraße 9, 88212 Ravensburg, Germany
Site supervision: Schenk Architektur, Wangen
Structural Engineering: Ingenieurbüro Schneider & Partner Planungsgesellschaft mbH, Ravensburg
Energy concept / Heating / Ventilation / Air conditioning: Herz und Lang, Schongau, Germany / Vogt und Feist, Ravensburg, Germany
Electrical Engineering: Ingenieurbüro Sulzer GmbH & Co. KG, Vogt

 


 

Documents

 

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

Basement Plan © LRO Architekten

© LRO Architekten

Ground Plan © LRO Architekten

© LRO Architekten

Second floor © LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

 

© LRO Architekten

© LRO Architekten

 

© LRO Architekten / Architectural Review

© LRO Architekten / Architectural Review

 

 

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

© LRO Architekten

News source: Divisare
Image credits:  Roland Halbe, as quoted.
Text adapted from LRO.