IMPLUVIUM Community Center in Reinosa by RAW/deAbajoGarcia

Following the series of national winners today we present the BigMat National Prize Spain’19, a project that proposes a cultural center as a big common roof around a public courtyard, hosting and adapting for all the different activities and scenarios.

 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

 

IMPLUVIUM is a large roof built with a laminated timber structure. Its components were industrialized and assembled on site, replacing a former market demolished after a fire. The roof, together with four boxes that arise from the ground, is the necessary infrastructure that allows many events to happen, both spontaneous and programmed under the same ceiling.


 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, Spain, by RAW/deAbajoGarcia
BigMat National Prize Spain’19 

Competition 1st PRIZE
Location: Reinosa, Cantabria, Spain
Program: Community Center
Date: 05.2014-09.2016
Architects: Carlos García Fernández, Begoña de Abajo Castrillo
Photography: Montse Zamorano
Collaborators: Antonio Rincón (architect),  Miguel A. Palencia (arquitecto técnico)
Quantity Surveyor: Jesus Gangas
Structure: Euteca SL (Juan de la Torre)
Mechanical Engineer: Proyecta SL
Developer: Emuprosa (Ayuntamiento de Reinosa)
Construction company: Fernández Rosillo SL
Built area: 1500 m2
Budget: 950.000€

 


The squared plan of the Community Center is organized by the strategic location of the mentioned boxes and a courtyard that polarized the interior space. The courtyard is decentered to generate different scale spaces in the ground level.

 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

 

Also, its floor is lowered and moved in relation with the glass enclosure generating outside shaded sitting areas for the summer time and an inside adjacent bench that receives the direct sunlight through the windows during the winter.

 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

The ground floor is in continuity with the site level on the South, extending the public space towards the inside and connecting visually the whole building with the street. In addition, the strategy used in section allows the introduction of a mezzanine that hung from the main structure and offers higher privacy spaces. Its location in the perimeter creates a lineal layout for the plan with a more individual scale, taking advantage of the natural light, filtered by the wooden lattice that surrounds the building.

 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

The variety of particular situations, in and by the courtyard, around the space or in front of the building, generates a great flexibility of use without loosing the specificity of the different scenarios.

 

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © RAW/deAbajoGarcia

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © RAW/deAbajoGarcia

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © RAW/deAbajoGarcia

IMPLUVIUM_Community Center in Reinosa, 2017, Reinosa, Spain, RAW/deAbajoGarcia © RAW/deAbajoGarcia