E/C House by SAMI Arquitectos, concrete walls within dark basalt stone ruins

The new house is a two-storey concrete structure that hides within chunky walls of dark basalt stone. Terraces and decks are dotted around the perimeter, some behind the ageing outer structure and some extending beyond it.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

Continuing a series of reviews on recently announced Mies van der Rohe nominees, today we will visit SAMI Arquitectos’ E/C House, situated in Pico, an island in the middle of the North Atlantic Ocean. Pico belongs to a group of volcanic islands far west of Portugal.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

E/C House involved creating a holiday home for a couple based in Coimbra. The architects sought to construct a building designed around an existing ruin – formerly a house with a living space at the top and an area for animals below.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

The architects added large windows to every room to ensure that plenty of light penetrates the double-layered exterior walls. The split-level ground floor, which once would have been used for housing livestock, now accommodates four bedrooms featuring timber-lined walls and built-in storage. A combined kitchen and dining room occupy the rest of this floor. Wooden closets offer storage at one end of the space, while sliding glass doors open the space out to three different terraces – one behind the stone and two that are exposed to the landscape.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

The commission for E/C House came in 2005, although it wasn’t completed until eight years later.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

From the architect. A ruin was the starting point for the design of a holiday house in the island of Pico. The project came from the will to maintain a ruin and thinking of a house that would value it, a house that could be modelled to it and take advantage at the same time, offering the most diverse and complex possibilities of living than the former typology.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

 

Since the building is approached at the level of the covering, because of the slope of the land, we designed all the covering of the project as if they were decks, allowing to be used as sitting places or for contemplation.

 

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

© Paulo Catrica

The house, modelled inside the walls of stone, was designed with generous openings, for light to come inside and to contemplation of the landscape. These openings are sometimes lined up, and sometimes not, with the former openings of the ruin, creating new frames and relations with the original limits of the house.

The project is a movement between a limit line, in stone, and the intervention volumes that are led by that same line, but sometimes flow independently or extend, whenever the necessity of space or of a view is needed.

Project data

Architects: SAMI Arquitectos – Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
Team: Bruna Silva, João do Vale Martins, Andreia Luís, Inês Martins, Rita Maria Pinto
Trainee: Daniel Mentech
Structural Engineering: Ricardo Ferro Antunes, Francisco Mendonça Santos
Water and Sanitation: Paulo Jorge Almeida Oliveira
Electrical Engineering: Hugo Mendonça
Construction Company: José Artur Cruz Leal – Unipessoal, Lda
Furniture: SAMI with Loja Nord

Documents

 

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

© SAMI Arquitectos

News source via Dezeen.
Drawings by SAMI Arquitectos.
Photography by Paulo Catrica.
All rights reserved to the authors.