Delft Municipal Offices and Train Station by Mecanoo

The new station includes an undulating vaulted ceiling featuring an 1877 map of the Dutch city. The city hall above the station, which will not be complete until 2017, has a glazed skin designed to “reflect the Dutch skies.”

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

The station hall and municipal offices form a new landmark in Delft. The complex is located above a new underground train station, with the municipal offices accommodating one thousand employees. When the station is operational, the old railway viaduct that divided the inner city of Delft will make way for an extension of the city centre, a park and canal.

Designed without an apparent front or rear, the glass building is compact and flexible. Incisions in the glass volume echo the networked structure of laneways in the historic city and admit daylight deep into the building. Lowering the roof line at the corners reduces the building height to enable a gradual transition to the surrounding buildings.

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

In words of the architects: ‘Throughout the design process the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter. Incisions in the glass volume form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft itself.

‘The glass skin of the building is designed to reflect the Dutch skies. The panels of fused glass with lens-like spheres reference a vernacular window design that can be seen throughout the historic city. The combination and rhythm of open panels of high performance glass and closed fused glass panels enable a high degree of energy efficiency.’

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

The use of clear glass at ground level facilitates a close connection between inside and outside. Here, the public zone with the station hall and public lobby is differentiated from the private section with the municipal offices made from transparent and molten glass elements.

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © © Harry Cock

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © © Harry Cock

 

A ceiling of curved white horizontal strips adorned with a historic city map in (Delft) blue arches above the public lobby and station hall (in collaboration with Geerdes Ontwerpen). The halls are separated by a glass wall and two volumes that house the public counters, consultation rooms and technical services of the municipal offices, and the commercial functions of the station hall.

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

The facilities are organised so that travellers can immediately glimpse the historic city from the station hall. Measures including a geothermal heat pump and an optimal facade design featuring highly insulated glazing enable a 35% reduction in energy use from prescribed requirements. The building accommodates solar panels on the roof that can generate a minimum of 20% of the building’s energy needs.

 


 

Project Data

Size: 28,320 m2
Status: Ongoing 2012 – 2017
Address: Stationsplein, Delft, the Netherlands
Client: Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone; ProRail; Gemeente Delft
Programme: Municipal offices with 19,430 m² of offices around internal patios, a bicycle shed, an archive, a loading and unloading area and a public lobby of 2,500 m². The public lobby is visually and physically linked to the station hall of 2,450 m² and has a ticket office and 850 m² of retail facilities and food and beverage.
Awards: European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies GREEN GOOD DESIGN Award 2010

 

 


 

Documents

 

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Diagram. Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Position of the image on the lamellae. Image © Geerdes Ontwerpen

Position of the image on the lamellae. Image © Geerdes Ontwerpen

Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

Model Municipal Offices and Train Station Delft, Netherlands © Mecanoo

 

News source: Mecanoo