“Casa no tempo”, a comfortable shelter in the Alentejo by Manuel Aires Mateus

This renovated farmhouse with simple white walls and richly textured surfaces is located in a large estate in which the surrounding landscape is the leading character.

 

Continuing a series of reviews on recently announced Mies van der Rohe nominees, today we will visit Aires Mateus’ Casa no Tempo, situated in the Alentejo region, barely one hour from Lisbon.

Casa no Tempo. Manuel Aires Mateus Ⓒ Nelson Garrido

Casa no Tempo. Manuel Aires Mateus Ⓒ Nelson Garrido

 

A former farmhouse, located in a vast estate with fields and lakes, the house belongs to João and Andreia Rodrigues, who decided to renovate the old building into a minimalistic four-bedroom home after their grandfather’s will to look after the family’s grounds.

The project aims to give the house a higher meaning, trying to connect the family’s generations through the inhabitation of the beautiful surrounding landscape.

(more…)

“Centre Culturel des Cordeliers” by Besset-Lyon architectes, nominated for the Mies van der Rohe Award.

Inaugurated in 2012 and designed by du Besset-Lyon architectes, it has been nominated for the Mies van der Rohe Award 2015, after being finalist of the 13´BigMat International Architecture Award. It responses the urban fabric conceptually, not denying the contradictions of the preexisting traces.

 

ⒸPhilippe RUAULT

ⒸPhilippe RUAULT

 

Lons-Le-Saunier (France) public library and cinemas, “Centre Culturel des Cordeliers”, by du Besset-Lyon architectes, has been nominated for the Mies van der Rohe Award 2015. It is not the first time for the Paris based firm, established by Pierre du Besset and Dominique Lyon in 1988, they were nominated in 2003 for their Multimedia Library in Troyes,France.

“Centre Culturel des Cordeliers” was also nominated for the 2013 BigMat International Architecture Awards, being one of the French National BigMat Award finalists. (more…)

Rijksmuseum’s Philips Wing -“respectful collage” by Cruz y Ortiz

The Rijksmuseum in Amsterdam, the Rembrandt museum par excellence, becomes completed after the restoration carried out in the last eleven years by Sevillian architects Antonio Cruz and Antonio Ortiz. Last October the last of the buildings that remained under construction, the so-called “Philips Wing”, was inaugurated.

 

© Rijksmuseum / Tilleman

© Rijksmuseum / Tilleman

 

Cruz y Ortiz concluded this way its work of more than a decade, arguably the most complex and the most important of his successful career. The restoration of the Rijksmuseum has consolidated them into the international architecture elite and it has made them won several awards, including the Abe Bonnema Prize, the Gouden AAP and The Icon award and FAD. This year also they have been honored as Knights of the Royal Order of the Netherlands Lion and appointed honorary members of the American Institute of Architects (AIA) in Chicago. (more…)

Early Education in a 16th century refurbished farm, Kraaijvanger in The Hague

The building is fully integrated into the environment and the surrounding landscape. The design of the landscape is based on the objectives of the school. A healthy environment where young children playfully learn why sustainability matters.

From the architect. As a farm with several buildings, The American School of The Hague in Wassenaar (Netherlands) is expanded for The Early Childhood. This set-up fits the small scale of the surroundings.

© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman

(more…)

“Arquipélago”: new Centre for the Contemporary Arts in Ribeira Grande, Portugal

Portuguese office Menos é Mais and João Mendes Ribeiro have transformed a formed tobacco factory in Azores into a building complex for the dissemination of local contemporary arts.

Arquipélago. Menos é Mais Arquitetos Ⓒ Jose Campos Architectural Photographer.

Arquipélago. Menos é Mais Arquitetos Ⓒ Jose Campos Architectural Photographer.

 

An archipelago is said to be “a large group or chain of islands” or “a large body of water with many islands“. The Azores Islands, for example, form an archipelago. On the island of San Miguel lies Ribeira Grande, a small town where last spring, portuguese architects João Mendes Ribeiro and Menos é Mais Arquitectos (Cristina Guedes and Francisco Vieira de Campos) started works for a new center for the contemporary arts.

(more…)

“Man of thoughts”, exhibition and publication by former bMa, Olivier Bastin

The mandate of Olivier Bastin, the first bouwmeester – maître architect (BMA) of the Brussels-Capital Region, finished last November. In order to summarize the activity of this last five years and following the aim of transparency in the public institutions, an exhibition and a publication was presented.

The exhibition and publication, “A man of thought” shows Bastin personal style, as a thinker and as an architect, as a maître architect. The exhibition includes a selection of critical projects, architectural material and dialogues with some external critics. It takes us to BMA staff working atmosphere.

 

© Région bruxelloise Maître Architecte (bMa)

© Région bruxelloise Maître Architecte (bMa)

(more…)

Mies van der Rohe Award, 420 Projects Nominated for the 2015 edition of the prize

The aim of the European Union Prize for Contemporary Architecture is to highlight recent, excellent examples of architectural creativity of works which are less than two years old and to underline that modern architecture is socially and culturally rooted in European cities and is important to people’s everyday lives.

 

Courtesy of Henning Larsen Architects

Last Mies van der Rohe prize award: Harpa Concert Hall. Courtesy of Henning Larsen Architects

 

The European Commission and the Fundació Mies van der Rohe announced today the list of 420 projects competing for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015. 27% of the proposals deal with Housing while 24% are Cultural facilities. 11% are connected to Education, 5% to Offices and the other 33% include mostly Sport, Commercial, Governmental, Transport and Urban typologies. Initiated in 1987 after an agreement between the European Commission and the Barcelona City Hall, the 60.000€ prize is the highest award in European architecture and is awarded biennially to works completed within the previous two years. The principal objectives are to recognise and commend excellence in the field of architecture and to draw attention to the important contribution of European professionals in the development of new ideas and technologies and of the clients who support them.

See all the 2015 projects by country.

(more…)

Casa Maternidade in Oporto, Pablo Pita Architects

The intervention aims to adapt this typical Porto dwelling typology to the daily contemporary routines. This is set from a depuration exercise, developing mainly the stair core, in order to achieve a unifying element that could relate all these different spaces.

La casa Maternidade is a semidetached house occupping a restored nineteenth century building. It conceptually reinterprets the core of this type of model, recognizing the importance of light.

The portuguese Pablo Pita Architects based in Oporto, propose a design that generates a new scale on the core of the stairs, overlapping this new vertical path that runs along the existing house, achieving new crossing points with different visual and spatial relationships between all levels.

 

© José Campos. Architectural Photography

© José Campos. Architectural Photography

(more…)

New urban landmark for Charleroi by Ateliers Jean Nouvel

The Charleroi police headquarters has been installed in a blue tower building which is a reminder of the dark blue colours of the police force. The idea is to create a city scale landmark which is not too high, as a sort of dialogue with the City Hal belfry, and as a message stating that the police force services are open to all at all times.

 

© Filip DUJARDIN

© Filip DUJARDIN

 

Extract from the Press Realease by the architect, Ateliers Jean Nouvel.

Police and Dance, a pas de deux.

It is both strange and somehow stimulating to combine a police headquarters and a dance company on the same site. Urban districts move, cities change, we are in an era of transformation. In Charleroi, Belgium, we have built a new police headquarters and extended the Charleroi Danses buildings. These transformations were an opportunity to create a new urban space that can be reached from the street and that we wanted to be active and bustling. This is why a large brasserie was created at its heart, a place where users of the site and its neighbours can meet.

The Charleroi police headquarters has been installed in a blue tower building which is a reminder of the dark blue colours of the police force. The idea was to create a city scale landmark which is not too high, as a sort of dialogue with the City Hal belfry, and as a message stating that the police force services are open to all at all times. We installed the lobby in the extension to Charleroi Danses, it is a large red nomad tent that reminds of the lightness of dancers. Its vast terrace visible from the public area also underlines the permanence of this internationally reputed institution. The unexpected combination of the new Charleroi police headquarters, of Charleroi Danses, of a brasserie and a public square should create new urban poetry in the upper city.

(more…)

Mediatheque in La Madeleine by TANK Architectes

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community.

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Tank Architectes inaugurated last September a refurbishment and expansion project in a former police station in Madeleine, France, with the purpose of connecting the new public space with the urban context. In order to provide a true integration, the public facility has been designed as an extension of the public square.

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community. The first step in the police station’s renovation was to make it more accessible to the public by lowering the entrance and the sills of the existing windows to street level. New glazed openings provide views out from the formerly closed gable ends, while the old stonework was freshened up with a coat of white paint.

(more…)