Casa Maternidade in Oporto, Pablo Pita Architects

The intervention aims to adapt this typical Porto dwelling typology to the daily contemporary routines. This is set from a depuration exercise, developing mainly the stair core, in order to achieve a unifying element that could relate all these different spaces.

La casa Maternidade is a semidetached house occupping a restored nineteenth century building. It conceptually reinterprets the core of this type of model, recognizing the importance of light.

The portuguese Pablo Pita Architects based in Oporto, propose a design that generates a new scale on the core of the stairs, overlapping this new vertical path that runs along the existing house, achieving new crossing points with different visual and spatial relationships between all levels.

 

© José Campos. Architectural Photography

© José Campos. Architectural Photography

(more…)

New urban landmark for Charleroi by Ateliers Jean Nouvel

The Charleroi police headquarters has been installed in a blue tower building which is a reminder of the dark blue colours of the police force. The idea is to create a city scale landmark which is not too high, as a sort of dialogue with the City Hal belfry, and as a message stating that the police force services are open to all at all times.

 

© Filip DUJARDIN

© Filip DUJARDIN

 

Extract from the Press Realease by the architect, Ateliers Jean Nouvel.

Police and Dance, a pas de deux.

It is both strange and somehow stimulating to combine a police headquarters and a dance company on the same site. Urban districts move, cities change, we are in an era of transformation. In Charleroi, Belgium, we have built a new police headquarters and extended the Charleroi Danses buildings. These transformations were an opportunity to create a new urban space that can be reached from the street and that we wanted to be active and bustling. This is why a large brasserie was created at its heart, a place where users of the site and its neighbours can meet.

The Charleroi police headquarters has been installed in a blue tower building which is a reminder of the dark blue colours of the police force. The idea was to create a city scale landmark which is not too high, as a sort of dialogue with the City Hal belfry, and as a message stating that the police force services are open to all at all times. We installed the lobby in the extension to Charleroi Danses, it is a large red nomad tent that reminds of the lightness of dancers. Its vast terrace visible from the public area also underlines the permanence of this internationally reputed institution. The unexpected combination of the new Charleroi police headquarters, of Charleroi Danses, of a brasserie and a public square should create new urban poetry in the upper city.

(more…)

Mediatheque in La Madeleine by TANK Architectes

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community.

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Mediatheque in La Madeleine ©PM Rouxel

Tank Architectes inaugurated last September a refurbishment and expansion project in a former police station in Madeleine, France, with the purpose of connecting the new public space with the urban context. In order to provide a true integration, the public facility has been designed as an extension of the public square.

The french studio was responsible for repurposing the 1930s building as part of the development of a new public space at the centre of La Madeleine, a town on the outskirts of Lille. The original building faces the central market square and now provides a cultural hub for the local community. The first step in the police station’s renovation was to make it more accessible to the public by lowering the entrance and the sills of the existing windows to street level. New glazed openings provide views out from the formerly closed gable ends, while the old stonework was freshened up with a coat of white paint.

(more…)

Villa Pruhonice, Jestico + Whiles in Czech Republic

Fully integrated into the surrounding landscape, Jestico + Whiles’ design fuses the home’s pure spaces with physical connections to the landscaped gardens.

© Ales Jungmann

© Ales Jungmann

(Extracts from the memory by architects)

Jestico + Whiles has completed a luxury private villa in the heart of a village close to Prague in the Czech Republic. A sophisticated five-bedroom family home that marries a contemporary aesthetic with the best in environmental design, the property also includes cutting-edge intelligent home technologies.

Fully integrated into the surrounding landscape, Jestico + Whiles’ design fuses the home’s pure spaces with physical connections to the landscaped gardens. The villa features a transparent south- facing façade that allows natural light to flood throughout the entire living space without any danger of overheating or glare in summer thanks to balcony overhangs and a cantilevered roof. (more…)

Young Spanish practice SelgasCano to build Serpentine Pavilion 2015

Responsible for light, colourful, translucent structures, the Madrid-based architects anticipate next year’s pavilion will be made of “Transparency”.

 

SelgasCano Ⓒ All rights reserverd.

SelgasCano Ⓒ All rights reserverd.

The Serpentine Galleries have announced that Spanish architects SelgasCano will design 15th Serpentine Pavilion, which will stand on Kensington Gardens during the summer of 2015 as a multi-purpose space to host conferences and social meetings, and a café.

(more…)

Alvaro Siza´s Promenade in Vitra Campus

This new path connects the Zaha Hadid´s fire station (1993), the most famous image from the campus, with the Vitra Design Museum, designed by Frank Ghery (1989) and the VitraHaus, by Herzog & De Meuron.

All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA
All rights reserved Ⓒ VITRA

 

The rising number of public events hold in the Weil am Rhein Vitra Campus has made necessary the creation of a pedestrian path independent from the company enclosure. This new path connects the Zaha Hadid´s fire station (1993), the most famous image from the campus, with the Vitra Design Museum, designed by Frank Ghery (1989) and the VitraHaus, by Herzog & De Meuron.

(more…)

Bruno Erpicum & Partners: two honorable mentions in the Re-Thinking the Future Sustainability Awards

Houses Genets3 and AibsS are finalists in the residential category, behind Sanjay Puri, LAN and Page Architects.

All rights reserved Ⓒ Jean Luc Laloux

All rights reserved Ⓒ Jean Luc Laloux

 

The Indian-based association’s international awards program recognizes both conceptual and built projects that set new standards in various design disciplines, including architecture, interior design, urban design, and landscape design. Their mission is to  develop an architectural language that will “sustain and survive the impacts of climate change taking sustainability one step ahead.

(more…)

Jorge Mealha’s Main Building in Óbidos Technology Park, nominee for Mies van der Rohe 2015

The project seeks to use this idea of large green space punctuated by very clear and simple pieces of architecture that survive over time, as main leitmotiv in the building.

 

Main Square( Ⓒ Regiao de Leiria.

The design of the central  building and main square of Obidos Technology Park, by the architect Jorge Mealha was appointed to the Mies van der Rohe Award 2015.

(more…)

Data Center PT by Carrilho da Graça, nominee for Mies van der Rohe 2015

The building is a large cube-like structure in a natural context, hosting a data processing center and offices.

 

15756633_K1Jrd

Data Center PT ( Ⓒ Portugal Telecom. All rights reserved.)

 

The European Comission and the Mies van der Rohe Foundation have announced the projects nominated in each country for the 2015 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, with over 420 nominees from the 27 different countries participating in the European Union’s Cultural Programme. It is expected that the 80.000€ prize winner finalist shortlist will be announced briefly.

One of the Portuguese nominees has been Carrilho da Graça’s Data Center for Portugal Telecom, situated in Covilhã. The building is a large cube-like structure in a natural context, hosting a data processing center and offices.

(more…)

Quito’s Pan-american Biennale 2014

One of South America’s most relevant architectural events has just taken place in Ecuador, from November 17th to 19th.

 

quito bienal panamericana 2014_0

 

The Bienal Panamericana de Arquitectura de Quito (Quito’s Panamerican Architectural Biennale) started its XIX edition on November 17th, under the motto of “From the house to the city, from the city to the house”. This event, honoured by Ecuador’s National Assembly and considered as one of the most relevant of its kind in South America, enables since 1978 a meeting point for architecture professionals to show their work and share contemporary ideas in an inclusive, discussion-friendly environment.

(more…)