“Case Design – A School in the Making” at Archizoom-EPFL Lausanne

By bringing together a diverse group of builders, designers, farmers, artists, craftsmen, and engineers who share a belief that collaboration and empathy lie at the core of all good work, the Mumbai based architecture practice Case Design creates moments of hospitality, social interaction, reflection, play, ritual, seclusion, performance, and comfort.

 

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

 

Architecture seems to step back in order to orchestrate a careful balance of multiple operations that meet on a common project. When the Centenary year of the Bauhaus begins, we can to see here a new form of architectural Gesamtkunstwerk. Multidisciplinary influences–including education, art and craft–integrated in an economically viable construction advocates the true Bauhaus’ rationale.


Practical information

“Case Design – A School in the Making”
19 February – 6 April, 2019
Archizoom. EPFL
SG 1211 (SG Building)1015 Lausanne
Switzerland

 


Settled into the valley slope above the small village of Lavale and still a work-in-process, Avasara Academy is a residential school for young women in India. The simple concrete structures that establish the built environment of the campus are designed for their economic efficiency as well as their flexibility and readiness to adapt. This rudimentary framework enables a process of dialogue allowing everyone to participate in the process of making this school. A collection of indoor and outdoor spaces intended for a variety of uses, the campus is designed to give a sense of familiarity and intimacy to the young women living and studying here. They are made in response to what is already there; climate, landscape, materials, routines, traditions and memory. Nurtured and adapted throughout the design and on the building site, these spaces have evolved with the influence, expertise, and enthusiasm of collaborators.

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

The passive cooling system developed with climate engineer Pratik Raval prescribed exposed concrete ceilings and stone flooring to provide thermal mass. In response we worked with contractor Rameshwar Bhadhwa to create coloured stone mosaic flooring from waste material and visual artist Malene Bach developed a series of natural pigmented colours for all of the ceilings. Her colours transform each space but are also a response to the surrounding landscape, for which artists Teja Gavankar and Vishal Kadam developed a series of astronomical instruments which are simultaneously artistic elements and scientific apparatus for the campus. Mira Nakashima’s donation of a Table of Peace initiated the idea for a Peace Pavilion, set in the landscape as an intimate space for tranquility and introspection. The benches, showcases and other wooden elements were developed with a team of carpenters from Rajasthan.

 

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

 

Together with the large photographs of the school captured at different moments by Ariel Huber, the exhibition shows how construction, landscape and craftsmanship are generated through rigorous practice, strong conviction and a process of inclusion.

This residence school campus consists of seven similar buildings, each with classrooms on level 1 and 2, and student dormitory and faculty residences on level 3 and 4. With high ambition and a modest budget, we were asked to help design an exemplary comfortable building without any mechanical system in the warm and humid western part of India.

 

Avasara Academy, case design, Transsolar © case design

Avasara Academy, case design, Transsolar © case design

Avasara Academy, case design, Transsolar © case design

 

A climate responsive massing, strategic program placement, and locally sourced wooden shades in combination with overhangs set the stage for passive climate strategy. And, a meticulously designed natural air flow path through all the occupied spaces in the building using architectural and structural infrastructure create year-round comfortable learning and living environment.

 

Avasara Academy, case design, Transsolar © Ariel Huber

Outside air is drawn through a series of earth ducts, where it is passively pre-cooled, before being supplied into the classrooms and livings spaces. The strategy of supplying outside air through earth ducts also allows natural ventilation while eliminating any outside noise transmission (from the school campus) into classrooms. Beautifully detailed concrete construction and locally sourced stone interior provide necessary exposed thermal mass in the occupied spaces resulting in a moderate, more consistent radiant temperature inside the building. The air from all classrooms and living spaces passively transfers in three separate, centrally located “exhaust cavities” which are integrated in the structural core of the building and eventually extends out as solar chimneys above roof level. These chimneys, using solar heat from the sun, are designed to passively drive the entire air flow, and provide cooling, throughout the building.


 

News source: Archizoom
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.