Maggie’s Centre Barts: a lantern-like building by Steven Holl

December 31, 2017

Its façade – composed of panels rising in a single sloping wrapped band, actually references a sound: the staff of a musical score, with the random panels of colour that are embedded in it, apparently inspired bya Medieval ‘neume’ musical notation.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

Text description provided by the architects. The site in the centre of London is adjacent to the large courtyard of St. Bartholomew’s Hospital. Founded in Smithfield in the 12th century, the hospital is the oldest in London and was founded at the same time as the St. Bartholomew the Great Church in 1123. Rahere founded the church and hospital “for the restoration of poor men.” Layers of history characterize this unique site, connecting deeply to the Medieval culture of London. While most all of the realized Maggie’s Centres have been horizontal buildings, the centre at St. Barts will be more vertical, sitting on the historically charged site. It will replace a pragmatic 1960s brick structure adjacent to a 17th century stone structure by James Gibbs, holding the “Great Hall” and the famous Hogarth staircase.


 

Project data

Project: Maggie’s Centre Barts, London
Client: Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Centres Trust
Architect: Steven Holl Architects, New York . Steven Holl, FAIA (design architect, principal); Chris McVoy (senior partner-in-charge); Dominik Sigg (project architect, associate) Bell Ying Yi Cai, Gemma Gene, Martin Kropac, Christina Yessios, Assoc. AIA (project team)
Landscape Architect: Bradley Hole-Schoenaich
Associate Architect: JM Architects
Civil/Climate/Mechanical Engineer/Glass Consultant: Arup
Archaeology: Museum of London Archaeology
Size: 6,534 square feet

 


The building is envisioned as a “vessel within a vessel within a vessel.” The structure is a branching concrete frame, the inner layer is bamboo and the outer layer is matte white glass with coloured glass fragments recalling “neume notation” of the Medieval music of the 13th century. The word neume originates from the Greek pnevma, which means ‘vital force.’ It suggests a ‘breath of life’ that fills oneself with inspiration like a stream of air, the blowing of the wind. The outer glass layer is organized in horizontal bands like a musical staff while the concrete structure branches like the hand. The three-story centre has an open curved staircase integral to the concrete frame with open spaces vertically lined in bamboo.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

The glass facade geometry, like a musical “staff”, is in horizontal strips 90cm wide, which follow the geometry of the main stair along the north facade, while lifting up with clear glass facing the main square, marking the main front entrance. There is a second entry on the west opening to the extended garden of the adjacent church. The building tops out in a public roof garden open to a large room for yoga, Tai Chi, meetings etc.

 

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

The interior character of this building will be shaped by coloured light washing the floors and walls, changing by the time of day and season. Interior lighting will be organized to allow the coloured lenses together with the translucent white glass of the facade to present a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St. Barts Hospital.

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Iwan Baan

 

ABOUT MAGGIE’S
Maggie’s provides free practical, emotional and social support for people with cancer and their families and friends. Built in the grounds of NHS hospitals, their Centres are warm and encouraging places, with professional staff on have to offer the support you need to find your way through cancer

 

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie's Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects

Maggie’s Centre Barts / Steven Holl Architects © Steven Holl Architects


 

News source: Steven Holl
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.