Look! Look! Look! pavilion by Studio Morison at Berrington Hall

August 6, 2017

Inspired by the decadent social lives of the Georgians, Heather and Ivan Morison have brought to life the first stage of this plan with their contemporary creation, ‘Look! Look! Look!’, which now features in the garden.

 

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

 

It is a project supported and partially funded by Trust New Art and the Arts Council England. Its form is inspired by the story of pineapples being imported and eaten during the eighteenth century as a statement of wealth and we’ve found evidence of them being grown in the garden at Berrington. The Georgians were also fond of popping up temporary pavilions made from wood and canvas or material for shelter whilst, entertaining, dining, reading or even for illicit meetings.


 

Project Information

Look! Look! Look! pavilion
Architects: Studio Morison
Location: Berrington Hall, Leominster, Herefordshire, United Kingdom
Lead Architect: Ivan Morison
Area: 100.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Ivan Morison, Marsha Arnold
Fabrication and Installation: Studio Morison
Metal Work: Leominster engineering
Structural Engineers: Artura Design and Engineering Limited

 


Look! Look! Look! sees a striking sculptural pavilion created by internationally renowned artists Heather and Ivan Morison take centre stage at the National Trust’s historic Berrington Hall in Herefordshire. The dusty pink structure inhabits the walled garden at the Georgian mansion, highlighting the importance of this piece of ‘living history’ as the final masterpiece by iconic Georgian landscape designer Capability Brown. The artists were inspired by the popularity of garden buildings or ‘eye-catchers’ such as these in the Georgian era. The folded form of the structure echoes the geometric shapes found in the interior design of the mansion, and it also bears more than a passing resemblance to a pineapple – inspired by eighteenth- century traditions of importing exotic fruit, particularly pineapples which are thought to have been once grown at Berrington.

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison
Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison
Look! Look! Look! / Studio Morison © Marsha Arnold

Look! Look! Look! / Studio Morison © Marsha Arnold

 

The artists spent more than a year researching Berrington’s Georgian history and the significance of the walled garden which would have been used as a symbol of the family’s wealth, cultivation and contemporariness. The resulting work tries to reconnect with some of the fundamental ideas, themes and activities that were present in the Georgian garden, to trace them out to wider Georgian life, and specifically back to Berrington Hall and the National Trust’s collection.

 

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

Look! Look! Look! / Studio Morison © Ivan Morison

 

The artists first designed the structure in paper using origami, then worked with structural engineers, Artura, to bring the designs to life. The pavilion is built using a sunked metal foundation frame, held with screw anchors, with a timber structure over-laid with a special woven fabric which can withstand all weathers – in a pink colour chosen from a traditionally Georgian palette. The structure was broken down into 90 frames; each made up of an intricate jigsaw of cnc’d timber pieces, constructed at the artists’ studios. The fabric was pulled over and fixed to each rhomboid and then assembled on site in the walled garden. The wooden cobbled floor is made from timber which is cut, brunt and then oiled to make it weather- resistant.

 

Look! Look! Look! / Studio Morison © Marsha Arnold

Look! Look! Look! / Studio Morison © Marsha Arnold

 

The final piece looks strong and sculptural from far away, but takes on a translucent appearance from inside. The artists have also created bespoke, sculptural furniture housed inside the pavilion which echoes the geometric form of the structure.Both beautiful and functional, Look! Look! Look! is open to the public until December 2019 and will house a programme of events and activities including music and yoga. The project also marks the start of Berrington’s plans to raise funds to research and restore its walled garden back to its Georgian origins.

 

Look! Look! Look! / Studio Morison © Artura Design and Engineering

Look! Look! Look! / Studio Morison © Artura Design and Engineering

Look! Look! Look! / Studio Morison © Artura Design and Engineering

Look! Look! Look! / Studio Morison © Artura Design and Engineering

 

Heather and Ivan also have an exhibition inside the mansion, which complements and coincides with the outdoor installation. Contemporary, as well as historic, pieces are used to provoke thought and discussion about the project, its history and its meaning. They take their shape in many different forms. Some are in the form of porcelain pineapples. Others are