Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura

January 2, 2018

The project, winner of the BigMat ’17 International Architecture Award National Prize in Portugal, comprises the construction of the International Contemporary Sculpture Museum (MIEC) and rehabilitation of the Municipal Museum Abade Pedrosa (MMAP), that the Municipality of Santo Tirso intends to open in this site.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

According to the panel of judges chairman, Jesús Aparicio, “[…] the Abade Pedrosa Municipal Museum is a piece that blends seamlessly with the surrounding architecture while creating a break between the two buildings and deftly adding the intended functionality.”

In words of Paulo David (Portuguese member of the panel of judges): “How can we relate different buildings with similar programs? By underlining the gulf between them, by building in the form of a distinct touch and position through construction of a new body that physically connects the two buildings. By joining all times, exposing their subtleties. By replacing a small window, a tiny detail, a memory. By re-inscribing the truth in the historical adjustment and reinterpreting the past to build another time. When discovering the dialog between two architects that put in place two buildings communicating in time and in history, one perceives the sequencing in their decisions, even the most silent ones.”


 

Abade Pedrosa Municipal Museum in Santo Tirso, Portugal, by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura.
BigMat ’17 National Prize in Portugal 

Location: Av. Unisco Godiniz, 4780 Santo Tirso, Portugal
Area: 2156.83 sqm
Project Year: 2012
Photographs: João Morgado
Coordinators: Arq. José Carlos Nunes de Oliveira, Arq. Pedro Guedes Oliveira
Collaborators: Arq. Blanca Macarron, Arq. Diogo Guimarães, Arq. Ana Patrícia Sobral, Arq. Eva Sanllehí, Arq. Rita Amaral
Programmatic Direction: Arq. Conceição Melo (CMST)
Museology Direction. Dr. Álvaro Moreira (CMST)
Graphic Design. Studio Waba

 


Respecting and following the preliminary program delivered by the Municipality, the proposal is based on the construction of a new building to house the MIEC collection and renovation of the building where the MMAP is currently located . The connection between the two buildings is punctual and although it connects both functionally, it allows to keep them independent in form and language. The aim is to access both museums by a common entrance through the new building. This approach intends to create a unique customer service area – atrium – with access to two museums that although they have different programs, they share some common areas.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

MIEC – INTERNATIONAL CONTEMPORARY SCULPTURE MUSEUM

The site for the construction of the MIEC has an area of ​​2156.83 sqm and confronts: North, ‘Misericórdia of Santo Tirso’ (Agricultural Professional School Conde S. Bento) and Santo Tirso Municipality (Municipal Museum Abade Pedrosa) South, with Rua Unisco Godiniz ; West, with Rua Unisco Godiniz Street and square access to Municipal Museum Abade Pedrosa; East, ‘Misericórdia of Santo Tirso’ (Agricultural Professional School Conde S. Bento).

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

The design of the new museum took into account the exceptional site where it is located, as well as the definition and adaptation to the surrounding environment and the Monastery of São Bento, building in which the Municipal  Abade Pedrosa Museum currently operates .

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

The Monastery of São Bento set from the beginning the premises of the volumes of the new Museum. The new building found the cornice of the lower limit of the Monastery as its maximum level, so as not to disturb or to overlap to this historic building, which will have to establish a physical relationship of continuity. This connection is made through an “arm” that starts in the main volume. For this connection to take place, an existing annex was demolished  where, from the architects point of view, did not dignify the image of the Monastery.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

The definition of volumetric proposal resulted from the intention of defining the square access to the new museum and also the old museum (Municipal Museum Abade Pedrosa). From this premise, the new museum MIEC develops parallel to the existing north wall, releasing the south area to the promenade that faces the street Unisco Godiniz.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

The layout of the building parallel to North / East wall, resolves: The transition height between the base of both buildings in the confrontation with ‘Misericórdia of Santo Tirso’ building; the replacement of the canceled connection between ‘Misericórdia of Santo Tirso’ and Street Unisco Godiniz, the creation of a fire emergency way from level -1 to public road, the introduction of natural light to the exhibition spaces on level -1.

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © João Morgado

 

The selected scheme for the building implantation takes on particular meaning in the functional organization of the museum. From the main entrance, facing the old museum, we access to the lobby that connects with the Municipal Museum Abade Pedrosa, with the reception and the vertical accesses. The pavement heights have continuity with the Monastery of São Bento.

 

Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura
Abade Pedrosa Municipal Museum by Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura © Alvaro Siza Vieira + Eduardo Souto De Moura

 

The main floor is arranged after the atrium in the following order: The shop in direct contact with the atrium; The cafeteria and its services (Kitchen and sanitary); Administration (office, meeting room and toilets) And the culmination of this journey is the building’s service entrance, where is the freight elevator which carries all the contents from street level to the storage and archive rooms that serves all the exhibition rooms in level -1.


 

News source: BigMat International Architecture Award
Subscribe here to get weekly updates about architecture events and exhibitions.